Nederland steunt Jean-Claude Juncker als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

Dat zei minister-president Mark Rutte woensdag in de Tweede Kamer na aandringen van de oppositie. De Luxemburgse oud-premier is een “vriend van Nederland”, verklaarde Rutte.

De kwestie komt vermoedelijk vrijdag aan de orde tijdens een top van Europese staats- en regeringsleiders in het Belgische Ieper. Als de leiders het eens worden over de prioriteiten voor de komende jaren van de Europese Commissie, kan er daarna volgens Rutte ook over de nieuwe voorzitter worden gestemd.

Tot dusver wilde het kabinet niet meer kwijt dan dat het geen bezwaar heeft tegen Juncker. Volgens Rutte kan de Luxemburger “belangrijke Nederlandse wensen” tot de zijne maken. Hij heeft vrijdag nog langdurig gesproken met Juncker, met wie hij naar eigen zeggen in het verleden goed heeft samengewerkt. “Ik ben op die man gesteld.”

Zware economische post voor Nederland

Over de Nederlandse kandidaat voor de Europese Commissie wilde de premier niets zeggen. Maar zijn openlijke steun voor Juncker lijkt een poging om de kansen op een hoge Nederlandse post in Brussel te vergroten. Het kabinet zet in op een zware economische portefeuille in de nieuwe Europese Commissie.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is daarvoor de geknipte kandidaat. Hij zou bijvoorbeeld ‘begrotingstsaar’ Olli Rehn kunnen opvolgen. Ook het vaste voorzitterschap van de eurogroep, als die nieuwe functie er komt, is een mogelijkheid.

Veelzeggend is dat Dijsselbloem woensdag publiek betreurde dat hij Juncker ooit een verstokte roker en drinker heeft genoemd, daarbij benadrukkend dat hij het prima met de Luxemburger kan vinden. In het Haagse geruchtencircuit wordt PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn al een tijdje genoemd als opvolger van zijn partijgenoot Dijsselbloem op Financiën.

Kansen Timmermans toegenomen

Mocht de kandidatuur van Dijsselbloem mislukken, dan komt zijn partijgenoot en collega Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) in beeld. Hij zou EU-buitenlandchef Catherine Ashton kunnen opvolgen.

Timmermans’ kansen lijken toegenomen nu zijn belangrijkste rivaal, de Poolse minister Radoslaw Sikorski, na een afluisterschandaal in opspraak is gekomen. Timmermans herhaalde overigens woensdag in Brussel zijn gebruikelijke riedel dat het "allemaal onzin’’ is en dat hij gewoon minister blijft.

Ook Dijsselbloem zegt steeds dat hij "al een baan heeft''.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl